Banoffee Pie- ciasto bez pieczenia

   Na pewno dobrze znacie ciasto banoffee w klasycznej wersji,  w tortownicy- moje desery są w wersji mini, bo przygotowanie w kokilkach. Jeżeli lubicie banany w towarzystwie czekolady, to z pewnością  i Wam spodoba się to ciasto! :) Gdy będziecie przygotowywać pojedyncze kokilki z kruchych ciastek, usztywnianie kremu z bitej śmietany jest raczej zbędne, a jeśli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tortownicy, dobrze jest dodać do niego odrobinę żelatyny rozpuszczonej we wrzątku.
Składniki na kruche spody:
  • 50 g masła
  • 2/3 szklanki pokruszonych herbatników
Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Kolilki (3 większe, 4 mniejsze lub tortownica 18 cm) wyłożyć folią spożywczą i pokryć warstwą masy z herbatników. Chłodzić przez 1- 2 godziny.
 
Dodatkowo:
  • 100 g masy kajmakowej
  • 2 banany
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki kremówki, schłodzonej
  • 30- 40 g gorzkiej czekolady
Na masę ciasteczkową wyłożyć po łyżce masy kajmakowej. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem cytrynowym, połowę ułożyć w kokilkach. Kremówkę ubić na sztywno, połowę nałożyć na desery, przykryć pozostałymi plasterkami bananów, częścią wcześniej posiekanej czekolady i ponownie warstwą bitej śmietany. Znów wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać obsypane resztą wiórków z czekolady. Smacznego!




20 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia :) Przepis bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda taka mini-wersja tego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne BANOFFIE w wersji mini ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cuda. Wyglądają przesmacznie. Śliczne zdjęcia.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie ciasta bez pieczenia! bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ♥ taka wersja mini bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepięknie wygląda i pewnie jeszcze pyszniej smakuje , słodko ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. w sam raz na jeden raz. sumienie wtedy też jakoś nie zaboli ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka mała wersja tego ciasta wygląda świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne. Świetny pomysł z tymi małymi porcjami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WYGLĄDAJĄ PYSZNIE ! A zdjęcia robisz wprost przecudowne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały pomysł, wyglądają bajecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. This website certainly has all the information I wanted about this subject and didn't know who to ask.

    Feel free to surf to my web page: best pecan pie

    OdpowiedzUsuń