Na pewno dobrze znacie ciasto banoffee w klasycznej wersji, w tortownicy- moje desery są w wersji mini, bo przygotowanie w kokilkach. Jeżeli lubicie banany w towarzystwie czekolady, to z pewnością i Wam spodoba się to ciasto! :) Gdy będziecie przygotowywać pojedyncze kokilki z kruchych ciastek, usztywnianie kremu z bitej śmietany jest raczej zbędne, a jeśli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tortownicy, dobrze jest dodać do niego odrobinę żelatyny rozpuszczonej we wrzątku.
Składniki na kruche spody:
- 50 g masła
- 2/3 szklanki pokruszonych herbatników
Masło rozpuścić w rondelku, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Kolilki (3 większe, 4 mniejsze lub tortownica 18 cm) wyłożyć folią spożywczą i pokryć warstwą masy z herbatników. Chłodzić przez 1- 2 godziny.
Dodatkowo:
- 100 g masy kajmakowej
- 2 banany
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki kremówki, schłodzonej
- 30- 40 g gorzkiej czekolady
Na masę ciasteczkową wyłożyć po łyżce masy kajmakowej. Banany pokroić w plastry, skropić sokiem cytrynowym, połowę ułożyć w kokilkach. Kremówkę ubić na sztywno, połowę nałożyć na desery, przykryć pozostałymi plasterkami bananów, częścią wcześniej posiekanej czekolady i ponownie warstwą bitej śmietany. Znów wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać obsypane resztą wiórków z czekolady. Smacznego!
świetny i prosty pomysł:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia :) Przepis bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda taka mini-wersja tego ciacha
OdpowiedzUsuńŚliczne BANOFFIE w wersji mini ;D
OdpowiedzUsuńKocham<3
OdpowiedzUsuńAle cuda. Wyglądają przesmacznie. Śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
lubię takie ciasta bez pieczenia! bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ♥ taka wersja mini bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda i pewnie jeszcze pyszniej smakuje , słodko ;d
OdpowiedzUsuńSliczne
OdpowiedzUsuńw sam raz na jeden raz. sumienie wtedy też jakoś nie zaboli ;)
OdpowiedzUsuńcuudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTaka mała wersja tego ciasta wygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuńOj kusi, kusi :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPiękne. Świetny pomysł z tymi małymi porcjami :)
OdpowiedzUsuńWYGLĄDAJĄ PYSZNIE ! A zdjęcia robisz wprost przecudowne !
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, wyglądają bajecznie:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńThis website certainly has all the information I wanted about this subject and didn't know who to ask.
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my web page: best pecan pie