biszkopt:
- 3 jajka
- 1/4- 1/3 szklanki wody
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4- 5 łyżek kakao
Białka jaj ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Blachę (20x40) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec 15- 17 minut w pierkarniku rozgrzanym do 200 stopni. Biszkopt delikatnie wyjąć z blaszki, oderwać od niego papier do pieczenia, ułożyć na ściereczce i zawinąć w rulon.
krem czekoladowy:
- 200 g serka mascarpone
- 100 g kremówki, schłodzonej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 3- 4 łyżki wrzątku lub zaparzonej kawy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żelatynę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Serek mascarpone ubić z kremówką na puszystą masę, dodać czekoladę, kakao, cukier i rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Gotowym kremem posmarować biszkopt i ponownie zwinąć w roladę. Chłodzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!
Jak puszyście, mnaim!
OdpowiedzUsuńRajciu, jak to wygląda! Piękne zdjęcia i na pewno przepyszna rolada :)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszła, mnie czasami się jeszcze łamie, muszę dość do wprawy:)
OdpowiedzUsuńJak marzenie.....
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńpo prostu idealna i pod względem formy i smaku :)
OdpowiedzUsuńOj pyszności...nigdy nie robiłam rolady. Ciągle uważam, że jest to ciasto dla wprawionych cukierników ;) Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńZdradź proszę tajemnice gdzie kupiłaś ten śliczny talerzyk :)
Pozdrawiam ♥ Pati
Talerzyk jest ze sklepiku "Retro" w Starym Browarze, w Poznaniu :)
UsuńPozdrawiam!
wygląda pysznie! myślę, że ten krem jest ultra dobry :)
OdpowiedzUsuńo wow! wygląda super!
OdpowiedzUsuńwoow.. wygląda ponętnie :]
OdpowiedzUsuńCudowna roladka :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńwyszła ci idealnie , jest genialna !
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Tyle czekolady, mmm... I taka ładnie zawinięta, idealna :)
OdpowiedzUsuńaż czuję jak rozpływa mi się to w ustach :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda idealnie. Moje ciasto jest twarde. No i słabo rozmieszała mi się żelatyna... poza tym jest obłędne. krem wylizałam z miski do czysta :)
OdpowiedzUsuń