Spód do tego ciasta możecie upiec z kruchego ciasta lub zrobić go ze zwykłych herbatników. Masa będzie najlepsza z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, chociaż twarda marmolada czy gęstszy dżem też dadzą radę :) Jeśli chcecie, dodajcie do niego alkohol, Wasze ulubione orzechy i suszone owoce. Całość tworzy ekspresowy i bardzo dobry, łatwy w przygotowaniu deser.
3- 5 herbatników ułożyć w keksówce. Resztę zemleć tak, by powstały okruszki, wymieszać w misce z mlekiem, marmoladą, kakaem, rumem, bakaliami i czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na spód z herbatników. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, przelać i rozprowadzić na masie z ciastek. Chłodzić 2- 12 godzin. Smaczego!
- 200 g ciastek maślanych lub herbatników
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki twardej marmolady lub gęstego dżemu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- opcjonalnie: łyżeczka rumu lub kropla aromatu
- garść bakalii
- 50- 100 g czekolady
- 2- 3 łyżki masła
3- 5 herbatników ułożyć w keksówce. Resztę zemleć tak, by powstały okruszki, wymieszać w misce z mlekiem, marmoladą, kakaem, rumem, bakaliami i czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na spód z herbatników. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, przelać i rozprowadzić na masie z ciastek. Chłodzić 2- 12 godzin. Smaczego!
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńbez pieczenia? super! :)) i do tego ten smak .. :))
OdpowiedzUsuńale apetyczne ....
OdpowiedzUsuńporządna dawka słodyczy! :]
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie-uwielbiam desery, które robi się szybko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bajaderki, nawet te kupne w postaci kuleczek. Więc to cudo tutaj zjadłabym pewnie z ochotą.
OdpowiedzUsuń