Frytki pieczone z dodatkiem oliwy z oliwek. Znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne i smaczniejsze od tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jeżeli macie ochotę, dodajcie do nich ulubionych ziół i przypraw, by nadać im jeszcze bardziej wyrazistego smaku :)
- 5 średnich ziemniaków
- 2- 3 łyżki oliwy
- 3- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki suszonych ziół (np. rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano)
Ziemniaki obrać i pokroić w paski, ułożyć warstwą w naczyniu żaroodpornym. Oliwę wymieszać z ziołami, posmarować nią ziemniaki, dodać czosnek i piec 20- 25 minut. Smacznego!
potwierdzam - pyszne! ważne, żeby je pooliwić, bo inaczej kleją się do naczynia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe frytki z piekarnika :)))
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :) Odkąd nauczyłam się sama robić frytki, niepotrzebne są gotowce.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie ziemniaczku z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Uwielbiam takie z baaardzo dużą ilością ziół :)
OdpowiedzUsuń