Dietetyczne, ziołowe frytki

    Frytki pieczone z dodatkiem oliwy z oliwek. Znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne i smaczniejsze od tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jeżeli macie ochotę, dodajcie do nich ulubionych ziół i przypraw, by nadać im jeszcze bardziej wyrazistego smaku :)


     
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2- 3 łyżki oliwy
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki suszonych ziół (np. rozmaryn, tymianek, majeranek, oregano)

Ziemniaki obrać i pokroić w paski, ułożyć warstwą w naczyniu żaroodpornym. Oliwę wymieszać z ziołami, posmarować nią ziemniaki, dodać czosnek i piec 20- 25 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. potwierdzam - pyszne! ważne, żeby je pooliwić, bo inaczej kleją się do naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe frytki z piekarnika :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie są najlepsze :) Odkąd nauczyłam się sama robić frytki, niepotrzebne są gotowce.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystkie ziemniaczku z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam :) Uwielbiam takie z baaardzo dużą ilością ziół :)

    OdpowiedzUsuń