Ciasto Zebra

   Puszyste  kakaowo- waniliowe ciasto "zebra". Trzeba się bardzo starać, by nie wyszło. Wystarczy wszystko wymieszać i nalewać porcjami na przemian- ciasto czekoladowe i to z aromatem waniliowym. Jest proste w przygotowaniu, a puszyste  i wilgotne. Im więcej będzie warstw nalewanych przed pieczeniem ciasta, tym lepiej będzie ono wyglądało w przekroju :) Ciasto zebra najlepiej smakuje jeszcze ciepłe obsypane cukrem pudrem albo wystudzone, oblane czekoladą.

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • szklanka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej



Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki mąki, wodę, olej i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki mąki i esencję waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce kakaowego i waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!

12 komentarzy: