Puszyste kakaowo- waniliowe ciasto "zebra". Trzeba się bardzo starać, by nie wyszło. Wystarczy wszystko wymieszać i nalewać porcjami na przemian- ciasto czekoladowe i to z aromatem waniliowym. Jest proste w przygotowaniu, a puszyste i wilgotne. Im więcej będzie warstw nalewanych przed pieczeniem ciasta, tym lepiej będzie ono wyglądało w przekroju :) Ciasto zebra najlepiej smakuje jeszcze ciepłe obsypane cukrem pudrem albo wystudzone, oblane czekoladą.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki mąki, wodę, olej i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki mąki i esencję waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce kakaowego i waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- szklanka wody
- szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka esencji waniliowej
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki mąki, wodę, olej i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki mąki i esencję waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce kakaowego i waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńrobiłam już kiedyś to ciacho ,ale nie wyszło mi tak fajnie jak twoje ;p
OdpowiedzUsuńJejku jeszcze nigdy mi się taka nie udałą *.*
OdpowiedzUsuńfajne zdjecia, a zebra jak zwykle apetyczna.
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) ostatnio Zebra w modzie
OdpowiedzUsuńpyszne i do tego wizualnie takie cudne!
OdpowiedzUsuńjeśli mogę wiedzieć....zdjęcia robisz na białym kartonie-brystolu?
OdpowiedzUsuńNie, na desce pomalowanej na biało :)
UsuńFantastyczne!JAk sękacz....
OdpowiedzUsuńmmmm zjadłabym z ochotą ;)
OdpowiedzUsuńAle ładna Ci ta zebra wyszła ;)))
OdpowiedzUsuń