Jagodzianki bez jajek to bułeczki drożdżowe z jagodowym farszem. Jeżeli akurat nie macie drożdży, możecie wykorzystać jagody do kruchych jagodzianek z zeszłego roku. Gdyby po upieczeniu bułeczki wydały się Wam za mało słodkie posypcie je dodatkowo cukrem pudrem albo polejcie lukrem :) Gotowe jagodzianki możecie przechowywać 2- 3 dni w szczelnym pojemniku, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Składniki na około 10 jagodzianek:
Składniki na farsz jagodowy:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować kule, spłaszczać, nakładać po łyżce jagód i posypywać cukrem z wanilią i szczyptą kaszy manny. Odstawić jagodzianki przykryte ściereczką, by ponownie podrosły.
Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Wystudzić na kratce. Smacznego!
- 500 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży świeżych
Składniki na farsz jagodowy:
- 150 g jagód
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżki kaszy manny
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować kule, spłaszczać, nakładać po łyżce jagód i posypywać cukrem z wanilią i szczyptą kaszy manny. Odstawić jagodzianki przykryte ściereczką, by ponownie podrosły.
Piec 20- 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Wystudzić na kratce. Smacznego!
Domowe jagodzianki!Najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki! Najlepsze właśnie z lukrem, jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, też ostatnio skusiłam się na zrobienie kilku jagodzianek:) pycha:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Na pewno na weekend upiekę!
OdpowiedzUsuńCiepłe? Ok, aż tyle nie wymagam. Dla mnie mogą być nawet zimne, byleby były :D
OdpowiedzUsuńPycha! I te z poprzedniego roku również :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia... Jagodzianki wyśmienite, bardzo bym chciała taką zjeść, szczególnie ze świeżymi jagodami w sezonie :)
OdpowiedzUsuńpiekłam ostatnio, cudownie letni wypiek:D
OdpowiedzUsuńpiąteczka, bo mamy taki sam talerzyk <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!