Kruche jagodzianki

      
 
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g masła
  • 4- 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  •  150 g jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru z wanilią
 
Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę i cukier, zagnieść ciasto. Włożyć na 15- 20 minut do zamrażarki. Tuż przed wyciągnięciem ciasta z chłodziarki przebrane owoce połączyć z cukrem i skrobią. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1,5- 3 mm, powycinać kwadraty (10- 12)  o boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładać owoce, zlepiać brzegi dłonią i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15- 17 minut. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Zawsze coś innego niż typowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, lubię takie owocowe rożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentują się obłędnie, z jednej strony chciałabym je zrobić, a z drugiej boję się, że za dużo zjem na raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie... bo kto powiedział, że jagodzianki muszą być drożdżowe :) pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. słodkie koperciaki! wolę takie małe słodkości niż kremowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mrr...pyszności tu dzisiaj, i jakie piękne :)

    OdpowiedzUsuń