-
500 g mąki
- szklanka cukru pudru
-
2 łyżeczki soli
-
10- 12 g drożdży
-
1 szklanka dość ciepłej wody
-
1/4 szklanki oleju
- świeże jagody
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży
dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać
olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1,5- 2 h
przykryte ściereczką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy , ułożyć na nim jagody. Odłożyć do wyrośnięcia na 25- 30 minut, nagrzać
piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego!
Wygląda na bardzo delikatny. Jestem pewna, że zakochałabym się w nim od razu.
OdpowiedzUsuńPS. W "wykonaniu" dodałaś wersję z truskawkami, to pewnie pomyłka :)
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdokładnie- bardzo letnie ciasto! takie teraz najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńBez jajek?
OdpowiedzUsuń