Puchowe drożdżowe z jagodami




  • 500 g mąki
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soli
  • 10- 12 g drożdży
  • 1 szklanka dość ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • świeże jagody
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1,5- 2 h przykryte ściereczką.  Ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy , ułożyć na nim jagody. Odłożyć do wyrośnięcia na 25- 30 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo delikatny. Jestem pewna, że zakochałabym się w nim od razu.
    PS. W "wykonaniu" dodałaś wersję z truskawkami, to pewnie pomyłka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie- bardzo letnie ciasto! takie teraz najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń