Zapiekana cukinia faszerowana to szybki obiad z warzywami i serem. Możecie ją przygotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić i zapiec po kilku dniach. W taki sam sposób możecie faszerować też kabaczka i paprykę. W bardziej dietetycznej wersji zmniejszcie ilość sera użytego do posypania cukinii i dodajcie więcej przypraw.
Składniki na 2 faszerowane cukinie:
- 2 cukinie
- 3 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta mielonego chili
W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie. Napełniać je warzywnym farszem i posypywać pozostałą częścią sera. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
oj taak, sezon na cukinie czas zacząć, sama w tym tygodniu planuje zrobić to faszerowane cudo
OdpowiedzUsuńPycha wygląda :)
OdpowiedzUsuńChyba mam jeszcze połówkę cukinii w lodówce.. ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zapiekane cukinie:) rewelacyjnie w smaku:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda:) kocham!
OdpowiedzUsuńOszałamiająca fota:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie takze przepis jak najbardziej dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńA czy tą cukinie normalnie można jeść czy tylko farsz ?
OdpowiedzUsuńJasne, cukinię zjadamy razem z farszem.
OdpowiedzUsuń