Zapiekana cukinia faszerowana

Zapiekana cukinia faszerowana to szybki obiad z warzywami i serem. Możecie ją przygotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić i zapiec po kilku dniach. W taki sam sposób możecie faszerować też kabaczka i paprykę. W bardziej dietetycznej wersji zmniejszcie ilość sera użytego do posypania cukinii i dodajcie więcej przypraw.

Składniki na 2 faszerowane cukinie:
  • 2 cukinie
  • 3 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta mielonego chili
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pomidory sparzyć, pokroić w grubą kostkę razem  papryką i miąższem cukinii. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa posypać solą na 10 minut i odcedzić. Dodać przyprawy, połowę sera i wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie. Napełniać je warzywnym farszem i posypywać pozostałą częścią sera. Zapiekać przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. oj taak, sezon na cukinie czas zacząć, sama w tym tygodniu planuje zrobić to faszerowane cudo

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mam jeszcze połówkę cukinii w lodówce.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię zapiekane cukinie:) rewelacyjnie w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wygląda:) kocham!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cukinie takze przepis jak najbardziej dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy tą cukinie normalnie można jeść czy tylko farsz ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasne, cukinię zjadamy razem z farszem.

    OdpowiedzUsuń