Zupa krem z zielonego groszku na lekki obiad. Do przygotowania w wersji tradycyjnej, jak i w formie gęstej zupy krem- podawanej na przykład z groszkiem ptysiowym albo ziołowymi grzankami. Taką zupę możecie też przygotować używając bobu albo innych świeżych warzyw strączkowych.
- 1,5 l bulionu
- 200 g zielonego groszku, wyłuskanego
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- szczypta soli
Wystudzić zupę i zmiksować blenderem, doprawić przyprawami i solą. Smacznego!
Nie wygląda tak do końca na zupę z ZIELONEGO groszku, ale wierzę, że tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzewrotnie:) czerwono-pomarańczowa zupa z zielonego groszku:) Strzeliłabym, że z jakiejś soczewicy. Mi to akurat kompletnie nie przeszkadza, bo wygląda na zdrową, sycącą i niskokaloryczną
OdpowiedzUsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńlubię takie kremy na lato:) świetne:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka,co prawda myślałam,że zielony groszek jest zielony,a nie pomarańczowy,ale jak widać człowiek uczy się przez całe życie:)))
OdpowiedzUsuń