Zupa z groszku zielonego

Zupa krem z zielonego groszku na lekki obiad. Do przygotowania w wersji tradycyjnej, jak i w formie gęstej zupy krem- podawanej na przykład z groszkiem ptysiowym albo ziołowymi grzankami. Taką zupę możecie też przygotować używając bobu albo innych świeżych warzyw strączkowych.
 

 
Składniki na około 2 l zupy krem z groszku zielonego:
  • 1,5 l bulionu
  • 200 g zielonego groszku, wyłuskanego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • szczypta soli
Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu razem z groszkiem i zagotować. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na maśle, dodać do bulionu. Gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
Wystudzić zupę i zmiksować blenderem, doprawić przyprawami i solą. Smacznego!

 

6 komentarzy:

  1. Nie wygląda tak do końca na zupę z ZIELONEGO groszku, ale wierzę, że tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przewrotnie:) czerwono-pomarańczowa zupa z zielonego groszku:) Strzeliłabym, że z jakiejś soczewicy. Mi to akurat kompletnie nie przeszkadza, bo wygląda na zdrową, sycącą i niskokaloryczną

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie kremy na lato:) świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna zupka,co prawda myślałam,że zielony groszek jest zielony,a nie pomarańczowy,ale jak widać człowiek uczy się przez całe życie:)))

    OdpowiedzUsuń