Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży nazywana też ucieranymi płatkami. Pachnąca i bardzo słodka- najlepsza do domowych pączków, kruchych ciasteczek i jako dodatek do zimowej herbaty.  Możecie ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub dodać do konfitury z malin albo truskawek, a potem zapasteryzować w słoiczkach.

Składniki na konfiturę z płatków róży:
  • 100 g płatków dzikiej róży
  • 200 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Płatki opłukać i osuszyć, odciąć białe, gorzkie końcówki. Zasypać cukrem i zmiksować blenerem, w trakcie miksowania dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Smacznego!
 

9 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem jak smakuje, chętnie dodałabym do jakiejś potrawy, a najpierw jeszcze zjadła trochę prosto z łyżeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! Ale nabrałam na nią ochoty!. Taki kleks na szczycie ciepłej owsianki... mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. oo takie prawdziwie domowe pączki z różą... :) mniam! ale mnie smak wziął, a dietę pasuje rozpocząć :) i jak tu sie oprzeć ?! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko:-). Mam na działce bardzo dużo żółtych róż, czy z nich też można zrobić konfiturę???

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że tak, o ile to nie jest jakaś typowo ozdobna odmiana- powinna mieć płatki podobne do tych u dzikiej róży.

    OdpowiedzUsuń
  6. wlasnie zrobilam cukier rozany i susze go , pieknie pachnie i wyglada rownie pieknie Danuta

    OdpowiedzUsuń