Konfitura z płatków róży nazywana też ucieranymi płatkami. Pachnąca i bardzo słodka- najlepsza do domowych pączków, kruchych ciasteczek i jako dodatek do zimowej herbaty. Możecie ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni lub dodać do konfitury z malin albo truskawek, a potem zapasteryzować w słoiczkach.
Składniki na konfiturę z płatków róży:
- 100 g płatków dzikiej róży
- 200 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
piękne kolory!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje, chętnie dodałabym do jakiejś potrawy, a najpierw jeszcze zjadła trochę prosto z łyżeczki
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńwow! Ale nabrałam na nią ochoty!. Taki kleks na szczycie ciepłej owsianki... mniam
OdpowiedzUsuńoo takie prawdziwie domowe pączki z różą... :) mniam! ale mnie smak wziął, a dietę pasuje rozpocząć :) i jak tu sie oprzeć ?! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko:-). Mam na działce bardzo dużo żółtych róż, czy z nich też można zrobić konfiturę???
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, o ile to nie jest jakaś typowo ozdobna odmiana- powinna mieć płatki podobne do tych u dzikiej róży.
OdpowiedzUsuńwspaniała:)
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobilam cukier rozany i susze go , pieknie pachnie i wyglada rownie pieknie Danuta
OdpowiedzUsuń