Najprostszy przepis na konfiturę z moreli- cukier z wanilią może być z powodzeniem zastąpiony zwykłym kryształem. Przed zasypaniem owoców cukrem koniecznie sprawdźcie, jak bardzo są słodkie- możecie wtedy zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę. Taka lekko kwaśna konfitura będzie świetnym nadzieniem do świątecznych pierniczków albo słodkich racuchów czy naleśników. Jeżeli skórki moreli Wam przeszkadzają gotową konfiturę przecedźcie przez sito.
Składniki na konfiturę morelową:
Gotować konfiturę przez około 1,5 godziny, do odparowania większości soku. Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem. Smacznego!
Składniki na konfiturę morelową:
- 1 kg moreli
- 150 g cukru
- 50 g cukru z wanilią
Gotować konfiturę przez około 1,5 godziny, do odparowania większości soku. Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem. Smacznego!
Idealna do dzisiejszych 'smażonych w całej Polsce' naleśników ;)
OdpowiedzUsuńświetny kolor ma:) pycha:)
OdpowiedzUsuń