Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem na bazowym cieście bez jajek. Pierogi będą miały chrupiącą, maślaną skórkę, jeżeli podsmażycie je po ugotowaniu. Do farszu szpinakowego możecie dodać ulubioną mieszankę serów, na przykład żółtych, pleśniowych, a nawet biały twarożek. Spróbujcie też pierogów ze szpinakiem w wersji z kruchym ciastem na oliwie.
 
 
Składniki na około 30 pierogów ze szpinakiem:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 2- 3 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła.

Składniki na farsz szpinakowy:
  • 400 g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1/2 szklanki wody
Szpinak drobno posiekać, zalać wodą i gotować, aż szpinak będzie miękki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony ser, sól i pieprz. Odstawić do wystudzenia.

Na krążki z ciasta nakładać po łyżce ciasta, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować 3- 4 minuty. Odcedzić. Smacznego!
 

 

9 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) leż lubię takie pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wyglądają, spróbuję jak zdołam się przekonać do szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ladnie ulepiano ;) ze szpinakiem uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jajkami czy bez dla mnie ważniejsze ,że ze szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapitalnie wyglądają! Ile szpinaku w środku! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedne z najlepszych wytrawnych pieróżków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. każde pierogi ze szpinakiem i serem są pyszne, o ile dobrze przyprawione :) narobiłaś mi smaczka!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej jakie cudne! ale mam na nie smaka!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają przeapetycznie:)

    OdpowiedzUsuń