Takie pierogi nadadzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem, nadziejcie je mielonym mięsem, na przykład z dodatkiem drobno posiekanej ostrej papryczki lub twarożkiem z kawałkami wędzonego łososia. Pieczone pierogi ze szpinakiem możecie też przygotować w formie obiadowej zapiekanki, układając w blasze na przemian prostokąty z ciasta i warstwy szpinakowego nadzienia.
ciasto na pierogi:
farsz szpinakowy:
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wykrawać koła (około 25). Na każde z nich nakładać po łyżeczce szpinaku, zlepiać pierogi i układać na blasze. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka lub wody
- 80 g oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko i oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 30- 50 g żółtego sera
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: 3- 4 suszone pomidory
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wykrawać koła (około 25). Na każde z nich nakładać po łyżeczce szpinaku, zlepiać pierogi i układać na blasze. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Wyglądają świetnie ! Tak z daleka myślałam że to ciasto drożdżowe... Bardzo fajny przepis, i znakomity farsz :)
OdpowiedzUsuńJa akurat uwielbiam szpinakowe dania, więc takie pierogi jak najbardziej na TAK ;)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo szpinakowa więc porywam od razu większość :D
OdpowiedzUsuńPieczonych pierogów jeszcze nigdy nie jadłam, ale ta wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń