Pieczone pierogi ze szpinakiem

   Takie pierogi nadadzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem, nadziejcie je mielonym mięsem, na przykład z dodatkiem drobno posiekanej ostrej papryczki lub twarożkiem z kawałkami wędzonego łososia. Pieczone pierogi ze szpinakiem możecie też przygotować w formie obiadowej zapiekanki, układając w blasze na przemian prostokąty z ciasta i warstwy szpinakowego nadzienia.

ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • 80 g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko i oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.
 
 
farsz szpinakowy:
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30- 50 g żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: 3- 4 suszone pomidory
Na patelnię wrzucić szpinak, zalać 1/2 szklanki wody. Czosnek i pomidory posiekać, ser pokroić w kostkę. Kiedy większość wody odparuje ze szpinaku, dodać czosnek, pomidory, ser i zioła. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, wykrawać koła (około 25). Na każde z nich nakładać po łyżeczce szpinaku, zlepiać pierogi i układać na blasze. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie ! Tak z daleka myślałam że to ciasto drożdżowe... Bardzo fajny przepis, i znakomity farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat uwielbiam szpinakowe dania, więc takie pierogi jak najbardziej na TAK ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem bardzo szpinakowa więc porywam od razu większość :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczonych pierogów jeszcze nigdy nie jadłam, ale ta wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń