Ciasteczka owsiane bez mąki

   Ciasteczka są chrupiące dzięki karmelowej skorupce z cukru i miękkie w środku :) W wersji bez mąki i jajek ciasto łączą mielone migdały, które możecie też zastąpić innymi orzechami, a także miód lub syrop klonowy z wodą. W tym przepisie nie jest konieczny też proszek do pieczenia- pomijając go ciasteczka owsiane będą jeszcze bardziej chrupkie. Do ciastek pasować będą Wasze ulubione bakalie, kawałki posiekanej czekolady, a nawet drobne świeże owoce, jak porzeczki, maliny, agrest czy jagody!


  • szklanka mielonych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki otrąb
  • 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło zmiksować na puszystą masę, dodać miód, wodę i cukier, znów połączyć. Dosypać płatki owsiane, otręby i proszek do pieczenia, wymieszać. Formować kule, spłaszczać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. uwielbiam chrupać takie owsiane cudeńka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. płatki owsiane to składnik jedne z najlepszych ,a takie domowe ciacha są najpyszniejsze - super ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. perspektywa karmelowej skorupki brzmi szczególnie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm :) pochrupałabym takich ciasteczek do szklanki mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba idę robić ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale superaśne :D Muszę przyznać, że robisz cudowne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna alternatywa- zdrowsze a nadal pyszne : )

    OdpowiedzUsuń