Mini tarty z jabłkami






nadzienie jabkowe:
  • 4 duże jabłka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i gotować 15- 20 minut, aż zmiękną. Dodać cukier, cynamon i wanilię, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
 kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g zimnego masła
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło posiekać mąką, dodać ukier, proszek i sól, szybko zagnieść ciasto. Foremki do babeczek (12) lub tartaletek (8- 10) wykleić częścią ciasta, napełnić masą jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, szklanką wyciąć z niego tyle kół, ile otrzamaliście spodów. Koła dopasować do foremek i ponacinać. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzany do 240 stopni. Smacznego!


16 komentarzy: