Ciasteczka czekoladowe bez jajek

   Ciasteczka czekoladowe bez jajek możecie przełożyć masłem orzechowym, kwaśną marmoladą, nutellą, albo tak jak ja, kremem. Z tego ciasta możecie też zrobić 'popękane' ciasteczka czekoladowe, dodając trochę więcej sody, formując kulki, a każdą z nich obtaczając dokładnie w cukrze pudrze :) Jeżeli nie lubicie ciastek o czekoladowym smaku, kakao zastąpcie miąższem z laski wanilii,  skórką otartą z cytrusów lub ulubionym aromatem.



ciasteczka czekoladowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą, znów połączyć. Formować kulki (około 20), rozpłaszczać na papierze do pieczenia. Piec około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


krem czekoladowy:
  • 1/3 szklanki kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Kremówkę lekko podgrzać z solą, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści, odstawić na kilka minut aż zgęstnieje. Gęstą masą przekładać wystudzone ciasteczka czekoladowe. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Tyle tych opcji, że sama nie wiem, którą bym wybrała ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe ciasteczka, apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyglądają, u mnie te ciasta w książce z przepisami nazywają się całuski:)

    OdpowiedzUsuń