Konfitura z wiśni- prosta i dwuskładnikowa. Najlepsza do czekoladowych deserów, jak ciasta, musy i lody. Możecie ją przygotować dodając ulubiony alkohol, na przykład rum albo amaretto, pod koniec gotowania. Warto też zmniejszyć ilość cukru, a pod koniec gotowania dodać do konfitury wiśniowej tabliczkę czekolady- powstanie deser czekoladowo- wiśniowy z kawałkami owoców.
Składniki na konfiturę z wiśni:
- 1 kg wiśni, wydrylowanych
- 400 g cukru
Smażyć około 1 godzinę, aż większość soku odparuje, a konfitura będzie gęsta. Dodać pozostałą część cukru i podgrzewać do jego rozpuszczenia.
Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić go góry dnem do wystudzenia. Smacznego!
Moja ulubiona! Też już zapakowałam w słoiki.
OdpowiedzUsuńmmm.. bóstwo! :)
OdpowiedzUsuńTakże robiłam, pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńwow, taką konfiturę otworzyć zimą to istne marzenie :) lato w zimie można mieć!
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie się smaży, tylko zdecydowanie dłużej niż godzinę ale dodałam mniej cukru, pychotka :)
OdpowiedzUsuńLub zamiast tabliczki czekolady kakao i całość zblenderować. Wychodzi równie smaczna czekowiśnia :)
OdpowiedzUsuńwspaniała konfitura:) nie ma jak własnoręcznie zrobiona:)
OdpowiedzUsuń