Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni- prosta i dwuskładnikowa. Najlepsza do czekoladowych deserów, jak ciasta, musy i lody. Możecie ją przygotować dodając ulubiony alkohol, na przykład rum albo amaretto, pod koniec gotowania. Warto też zmniejszyć ilość cukru, a pod koniec gotowania dodać do konfitury wiśniowej tabliczkę czekolady- powstanie deser czekoladowo- wiśniowy z kawałkami owoców.

Składniki na konfiturę z wiśni:
  • 1 kg wiśni, wydrylowanych
  • 400 g cukru
Wiśnie zasypać połową cukru, odstawić na około 10 minut, by puściły sok.
Smażyć około 1 godzinę, aż większość soku odparuje, a konfitura będzie gęsta. Dodać pozostałą część cukru i podgrzewać do jego rozpuszczenia.
Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić go góry dnem do wystudzenia. Smacznego!

 

7 komentarzy:

  1. Moja ulubiona! Też już zapakowałam w słoiki.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, taką konfiturę otworzyć zimą to istne marzenie :) lato w zimie można mieć!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie właśnie się smaży, tylko zdecydowanie dłużej niż godzinę ale dodałam mniej cukru, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lub zamiast tabliczki czekolady kakao i całość zblenderować. Wychodzi równie smaczna czekowiśnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała konfitura:) nie ma jak własnoręcznie zrobiona:)

    OdpowiedzUsuń