Szarlotka bez jajek, opcjonalnie wegańska, jeżeli skorzystacie z wersji z olejem roślinnym. Przyogotujecie ją łatwo- bez ręcznego wyrabiania, jak w przypadku kruchego ciasta- i dosyć szybko. Może spodoba się Wam też szarotka tatrzańska z jabłek układanych warstwami lub w wersji dietetycznej z mąką pełnoziarnistą i otrębami? :)
Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość około 1 mm). Z brzegu ciasta ułożyć jabłka i zwinąć w strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30- 35 minut w piekarniku rozgrznym do 240 stopni. Smacznego!
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 ml oleju lub rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
- 400 g mąki ziemniaczanej
- 160- 180 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżka kaszy manny
Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość około 1 mm). Z brzegu ciasta ułożyć jabłka i zwinąć w strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30- 35 minut w piekarniku rozgrznym do 240 stopni. Smacznego!
co za cudowna forma szarlotki. obłędna!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie szarlotka zagości jutro! :)
szarlotkę to ja zawsze i wszędzie bez względu na to z jakimi dodatkami i składnikami ;)
OdpowiedzUsuńfajna :)
OdpowiedzUsuń