Szarlotka bez jajek

   Szarlotka bez jajek, opcjonalnie wegańska, jeżeli skorzystacie z wersji z olejem roślinnym. Przyogotujecie ją łatwo- bez ręcznego wyrabiania, jak w przypadku kruchego ciasta- i  dosyć szybko. Może spodoba się Wam też szarotka tatrzańska z jabłek układanych warstwami lub w wersji dietetycznej z mąką pełnoziarnistą i otrębami? :)


  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju lub rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 160- 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Mleko miksować z cukrem i solą, aż do ich rozpuszczenia. Dolać olej, wymieszać, przesiać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Miksować, stopniowo dosypując resztę mąki, aż ciasto będzie dawało wyrobić się ręcznie. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.

  • 5 dużych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka kaszy manny
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać sokiem z cytryny, dosypać cukier, cynamon i kaszę, wymieszać.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość około 1 mm). Z brzegu ciasta ułożyć jabłka i zwinąć w strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30- 35 minut w piekarniku rozgrznym do 240 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. co za cudowna forma szarlotki. obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)
    U mnie szarlotka zagości jutro! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szarlotkę to ja zawsze i wszędzie bez względu na to z jakimi dodatkami i składnikami ;)

    OdpowiedzUsuń