Pierogi ruskie z ciasta na mące pełnoziarnistej. Do nadzienia, oprócz posiekanej cebulki możecie też dodać startą na tarce marchew albo ulubione przyprawy. Niezależnie od tego, na jaki rodzaju mąki chcecie je prygotować, do ciasta warto dodać łyżkę oleju, żeby ciasto było elastyczne, a pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
farsz:
Z ciasta wykrawać koła, na każde nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 2- 3 minuty po wypłynięciu. Smacznego!
ciasto pierogowe:
- 2 szklanki mąki pszennej,najlepiej pełnoziarnistej
- około 1/2 szklanki wrzątku
- szczypta soli
farsz:
- 200 g twarogu, najlepiej chudego
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 dużej cebuli
- łyżka masła
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypta soli
Z ciasta wykrawać koła, na każde nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 2- 3 minuty po wypłynięciu. Smacznego!
Podoba mi się tak aodmian apierogów :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama pierogów! Co najwyżej farsz do nich, który smakował mi o wiele bardziej niż kupny. Chyba czas pójść o krok dalej i zrobić takie pyszne pierogi w pełnowymiarowej wersji... :)
OdpowiedzUsuńale genialnie wyglądają:) a przecież ruskie to najlepsze danie pod słońcem:)
OdpowiedzUsuńOch jaki ciekawy przepis, super wyglądają takie złociście brązowe pierożki:-)
OdpowiedzUsuńOj coś dla mnie, jak ja lubię takie przepisy. Wyglądają obłędnie i wypróbuję je na pewno.
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukalem przepisu na ciasto z mąki pełnoziarnistej :) zaraz się za nie zabiera, moje jednak będą faszerowane mięskiem :)
OdpowiedzUsuń