Napoleonka na kruchym cieście, czyli duże, kruche ciastka przełożone masą budyniową. Do jej przygotowania nadadzą się też skrawki ciasta z wielkanocnego mazurka albo sernika. Wystarczy je rozwałkować (im cieniej tym lepiej, napoleonka będzie miała wtedy więcej warstw), powykrawać koła i dalej postępować jak w przepisie. Jej smak możecie zmieniać, co kilka warstw dodając na przykład marmoladę, kawałki czekolady czy posiekane batoniki :)
masa budyniowa:
Wystudzone ciastka przekładać masą budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!
kruche ciasto:- 3/4 szklanki mąki
- 60 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kremówki
- kostka lodu
masa budyniowa:
- opakowanie budyniu (40 g)
- 500 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
- 3- 4 łyżki cukru z wanilią
Wystudzone ciastka przekładać masą budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!
I ładnie to tak kusić ;) Wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej !
OdpowiedzUsuńwygląda trochę jak warstwowe tiramisu ;D
OdpowiedzUsuńTeż jakoś przyszła mi na myśl tiramisu ;p
UsuńWygląda pysznie! Teraz mam ochotę na coś słodkiego... :)
OdpowiedzUsuńja jestem przyzwyczajona do innej napoleonki ale twoja prezentuje sie pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚwietne rozwiązanie i bardzo ciekawa interpretacja napoleonki:-)
OdpowiedzUsuńTaką napoleonkę zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńPorwałabym kawałeczek. Smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńobłędny deser!
OdpowiedzUsuńwyglądają jak pancakesy <3 super apetyczne!
OdpowiedzUsuńale super pomysł :) Taaaka wysoka!
OdpowiedzUsuńOo, połączenie kruchego ciasta i kremu, to lubię! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOo, połączenie kruchego ciasta i kremu - to lubię <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń