ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki
- szklanka mleka
- 60 g oleju
- 15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
Drożdże (świeże)
rozetrzeć z cukrem, dodać do letniego mleka. Do miski przesiać mąkę
(jeżeli używacie suchych drożdży teraz wymieszajcie je z mąką i cukrem), dodać
rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na około 1, 5
godziny, do podwojenia objętości.
nadzienie jabłkowe:
- 2 duże jabłka
- sok z 1/4 cytryny
- łyżeczka cynamony
- łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.
kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
uwielbiam drożdżówki z jabłkiem :) takie domowe brzmią świetnie!
OdpowiedzUsuńJakie malutkie i słodziutkie, pysznie :)
OdpowiedzUsuńfajne buły zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na pyszną drożdżówkę ,mniam !
OdpowiedzUsuńmogę jedną na podwieczorek?:)
OdpowiedzUsuńcudne!!! może jutro upiekę???
OdpowiedzUsuńcudne!!! może jutro upiekę???
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńjakie cudowne, jakie apetyczne!:)
OdpowiedzUsuńmmm, w sam raz do kawki! :)
OdpowiedzUsuń