Scones to puszyste ciastka maślankowe, bułeczki. Mają raczej neutrany smak, więc gotowe bułki najlepiej podawać z gęstym serkiem i dżemem albo masłem orzechowym i czekoladą. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson 'Kuchnia'.
Składniki na około 16 scones:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki winianu potasu
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g masła
- 25 g miękkiej margaryny
- 300 ml maślanki
Uwielbiam scones. Najlepsze dla mnie robi moja mama, ale Twoje wyrosły idealnie!
OdpowiedzUsuńsconsy - bardzooo je lubię ,są takie smaczne ;D idealne na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńScones muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńSuper, nigdy takich nie jadłam... winian potas? pierwsze słyszę... hmmm muszę sobie o nim poczytać :)
OdpowiedzUsuńO dawno nie robiłam tych 'bułeczek' ;)
OdpowiedzUsuńzrobię...
OdpowiedzUsuńzrobię...
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich bułeczek...:(
OdpowiedzUsuńteż chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń