Piernik bez leżakowania



piernik:
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75 g miodu
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody
Do rondelka wlać miód i mleko, wsypać cukier, przyprawę piernikową i cynamon, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z gazu i dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Do miski przesiać mąkę razem z sodą, dolać miksturę miodową. Wymieszać- najpierw łyżką, potem dłonią i zagnieść ciasto. Odłożyć na około 30 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Następnie rozwałkować na grubość 2- 3 mm, na kształt prostokąta i podzielić na 3- 5 części. Piec 12- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzone blaty przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubionym dżemem.

polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kostki czekoladę razem z masłem. Dodać cukier puder, wymieszać i posmarować ciasto. Posypać siekanymi orzechami albo bakaliami. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda!
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada, orzechy - cudo. Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny ten Twoj piernik!:)

    Wesolych Swiat! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały ten piernik! U mnie taki dodatkowo przekłada się masą z kaszy manny. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy :)
    Ja dopiero zaczynam, wpadniesz? http://fruitioon.blogspot.com/
    Nominowałam Cię do konkursu!

    OdpowiedzUsuń
  5. SzcZerze mówiąc to wolę te bez leżakowania, bo nigdy nie mogę się zabrać do przygotowania piernik aodpowiednio wcześniej, jeśli w ogóle ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. u Ciebie jak zawsze zachwycające ciacho!
    PS. u mnie dziś bajaderka piernikowa z przepisu do Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń