piernik:
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 75 g miodu
- 50 g masła
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
Do rondelka wlać miód i mleko, wsypać cukier, przyprawę piernikową i cynamon, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z gazu i dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Do miski przesiać mąkę razem z sodą, dolać miksturę miodową. Wymieszać- najpierw łyżką, potem dłonią i zagnieść ciasto. Odłożyć na około 30 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Następnie rozwałkować na grubość 2- 3 mm, na kształt prostokąta i podzielić na 3- 5 części. Piec 12- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzone blaty przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubionym dżemem.
polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżka cukru pudru
Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
dzięki :)
Usuńczekolada, orzechy - cudo. Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńdziękuję! ;)
UsuńPiekny ten Twoj piernik!:)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat! :D
niesamowicie apetyczny :)
OdpowiedzUsuńSmakowity piernik :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ten piernik! U mnie taki dodatkowo przekłada się masą z kaszy manny. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam, wpadniesz? http://fruitioon.blogspot.com/
Nominowałam Cię do konkursu!
SzcZerze mówiąc to wolę te bez leżakowania, bo nigdy nie mogę się zabrać do przygotowania piernik aodpowiednio wcześniej, jeśli w ogóle ;p
OdpowiedzUsuńu Ciebie jak zawsze zachwycające ciacho!
OdpowiedzUsuńPS. u mnie dziś bajaderka piernikowa z przepisu do Ciebie ;)