piernikowe babeczki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka octu
- 1 szklanka mleka
- łyżka płynnego miodu
Wszystkie składniki energicznie wymieszać w misce, nalewać do papilotek (około 15) do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
krem:
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- łyżka cukru pudru
- 200 g serka mascarpone lub twarogu serniowego
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzuć. Dodać cukier puder i serek, wymieszać (lub zmiksować) na gładką masę.
dodatkowo:
- kolorowe draże
- około 50 g białej czekolady
- około 30 g gorzkiej czekolady
Na każdą wystudzoną babeczkę nakładać porcję kremu, delikatnie rozsmarowywać. W dwóch naczyniach rozpuścić- oddzielnie- białą i gorzką czekoladę, umieścić w rękawie cukierniczym lub foliowym woreczku z nacięciem na rogu. Na warstwie kremu umieszczać kropelki białej czekolady, a po jej zastygnięciu kropeki gorzkiej, jako źrenice. Między nimi ułożyć draże (w formie nosów). Smacznego!
Wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńCzęsty motyw na święta - te się jednak bronią doskonale.
OdpowiedzUsuńPrzesłodkie ;)
OdpowiedzUsuńo rety, jakie urocze!
OdpowiedzUsuńciepłych rodzinnych świąt, z uśmiechem na twarzy, w gronie rodzinnym.
magicznych chwil z tymi, których kochasz.
Wesołych Świąt!
dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńUrocze są te reniferowe babeczki!
OdpowiedzUsuń