Brownie z cukinią

    Znów coś słokiego na podstwie warzyw, tym razem nie marchwi a cukinii. Delikatne i czekoladowe, a cała tajemnica udanego ciasta tkwi w tym, by było dobrze dopieczone i z dużą ilością kakao. Do polewy fajnie będą pasować kwaśne owoce albo kleks świeżo ubitej kremówki!
    Jeżeli cukinia Was nie przekonuje tutaj brownie z malinami :)

   
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 7 łyżek kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki kremówki

                       
Cukinię zblendować z olejem, jogurtem, cukrem i cukrem z wanilią. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Do suchych składników dodać cukiniowe puree, wymieszać. przelać do natłuszczonej formy (20x20). Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 300 stopni (do suchego patyczka). Przez ten czas przygotować polewę: kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Przestudzoną masę czekoladową wylać na całkowicie wystudzone ciasto. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię, a to danie wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie cukiniowe to dla mnie chyba najlepsze brownie. :) Twoje wygląda po prostu przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie. Jestem ciekawa, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. od kilku dni myślę, co by tutaj zrobić z cukinii i mam.. ciacho! pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaaa, na dodatek tak oblane obficie polewą.. rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  7. mam ochotę na kawałek! *.* mniam! i ta polewa, ah!

    OdpowiedzUsuń
  8. porywam kawałeczek i uciekam:)
    mmmmmmmmmmmmmm



    OdpowiedzUsuń