Znów coś słokiego na podstwie warzyw, tym razem nie marchwi a cukinii. Delikatne i czekoladowe, a cała tajemnica udanego ciasta tkwi w tym, by było dobrze dopieczone i z dużą ilością kakao. Do polewy fajnie będą pasować kwaśne owoce albo kleks świeżo ubitej kremówki!
Jeżeli cukinia Was nie przekonuje tutaj brownie z malinami :)
- 2 szklanki startej cukinii
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 7 łyżek kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki kremówki
Cukinię zblendować z olejem, jogurtem, cukrem i cukrem z wanilią. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Do suchych składników dodać cukiniowe puree, wymieszać. przelać do natłuszczonej formy (20x20). Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 300 stopni (do suchego patyczka). Przez ten czas przygotować polewę: kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Przestudzoną masę czekoladową wylać na całkowicie wystudzone ciasto. Smacznego!
Uwielbiam cukinię, a to danie wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMmm jak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBrownie cukiniowe to dla mnie chyba najlepsze brownie. :) Twoje wygląda po prostu przepysznie.
OdpowiedzUsuńoo brownie<3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Jestem ciekawa, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńod kilku dni myślę, co by tutaj zrobić z cukinii i mam.. ciacho! pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńo jaaa, na dodatek tak oblane obficie polewą.. rozkosz!
OdpowiedzUsuńmam ochotę na kawałek! *.* mniam! i ta polewa, ah!
OdpowiedzUsuńporywam kawałeczek i uciekam:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmm