Intensywnie czekoladowy, lekko kwaskowaty, przepyszny! Mam w planachzawekować choć odrobinę takiego musu. Polecam zwiększyć ilość śliwek, bo deser i tak jest obłędnie słodki, a lekko kwaskowaty.
Śliwki wypestkować, wrzucić na patelnię z 1/3 szklanki wody. Przykryć pokrywką, zdjąć po 10- 15 minutach. Odparować część wody, gdy sos zgęstnieje dorzucić czekoladę i cukier waniliowy. Zdjąć z gazu, mieszając rozpuścić czekoladę. Przełożyć do miseczek, podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!
- 500 g śliwek, najlepiej miękkich
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru z wanilią
Śliwki wypestkować, wrzucić na patelnię z 1/3 szklanki wody. Przykryć pokrywką, zdjąć po 10- 15 minutach. Odparować część wody, gdy sos zgęstnieje dorzucić czekoladę i cukier waniliowy. Zdjąć z gazu, mieszając rozpuścić czekoladę. Przełożyć do miseczek, podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!
Och, uwielbiałam śliwki w gorzkiej czekoladzie. Ten mus musi być chyba jeszcze lepszy... :)
OdpowiedzUsuńNarazie to ja muszę zrobić wreszcie własny cukier z wanilią! :)
OdpowiedzUsuńoo! właśnie też muszę podziałać, własną laseczkę już mam :)
Usuńsliwki i czekolada! alez ja to luuuubie! :)
OdpowiedzUsuńCzasem wariuję na punkcie Twoich propozycji...
OdpowiedzUsuńto musi być genialne połączenie. Gdyby takie cudowności znalazły się na mojej patelni, to nie wiem, czy by coś zostało ;-)
OdpowiedzUsuń