Mus czekoladowy ze śliwkami

        Intensywnie czekoladowy, lekko kwaskowaty, przepyszny! Mam w planachzawekować choć odrobinę takiego musu. Polecam zwiększyć ilość śliwek, bo deser i tak jest obłędnie słodki, a lekko kwaskowaty.


  • 500 g śliwek, najlepiej miękkich
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cukru z wanilią

Śliwki wypestkować, wrzucić na patelnię z 1/3 szklanki wody. Przykryć pokrywką, zdjąć po 10- 15 minutach. Odparować część wody, gdy sos zgęstnieje dorzucić czekoladę i cukier waniliowy. Zdjąć z gazu, mieszając rozpuścić czekoladę. Przełożyć do miseczek, podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Och, uwielbiałam śliwki w gorzkiej czekoladzie. Ten mus musi być chyba jeszcze lepszy... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narazie to ja muszę zrobić wreszcie własny cukier z wanilią! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo! właśnie też muszę podziałać, własną laseczkę już mam :)

      Usuń
  3. sliwki i czekolada! alez ja to luuuubie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem wariuję na punkcie Twoich propozycji...

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi być genialne połączenie. Gdyby takie cudowności znalazły się na mojej patelni, to nie wiem, czy by coś zostało ;-)

    OdpowiedzUsuń