Przyszła pora na kolejną odsłonę wilgotnego ciasta bez jajek. Raz już robione, a bloggerce kulinarnej niewypada podobno powielać przepisów, robić kilka razy to samo. Śmię się z tym nie zgodzić. Bo jak tu nie powtórzyć czegoś, co nam smakuje, i to bardzo?! Nie dość, że wilgotne, to jeszcze z równie czekoladowym kremem. Wprost rozpływa się w ustach, tym razem w połączeniu z piwonią;)
Składniki:
Ciasto:
Mascarpone ubić z kremówką i cukrem, dodać ostudzoną, rozuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, zmiksować pomownie. Krem posmarować na ciasto, chłodzić 2- 24 godziny. Dekorować tuż przed podaniem.
Składniki:
Ciasto:
- 3 filiżanki mąki pszennej
- 1,5 filiżanki cukru
- 1/2 filiżanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 filiżanki gorącej wody
- 3/4 filiżanki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
- 7 łyżek serka mascarpone
- 2/3 szklanki kremówki
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- mocna herbata lub alkohol do nasączenia
- płatki piwonii lub róży do dekoracji
Mascarpone ubić z kremówką i cukrem, dodać ostudzoną, rozuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, zmiksować pomownie. Krem posmarować na ciasto, chłodzić 2- 24 godziny. Dekorować tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz