Wilgotne ciasto czekoladowe- bez jajek

   Znaczne wilgotiesze od biszkoptu,  łatwiejsze w przygotowaniu, bo wystarczy tylko wymieszać 2 rodzaje składników. Gotowy wypiek możemy zjeść przełożony dżemem lub jako ciasto mleczna kanapka, z kremem ze śmietanki i mascarpone.
Składniki:
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 filiżanki cukru
  • 1/2 filiżanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Wymieszać oba rodzaje składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

     
 

6 komentarzy:

  1. Pycha, piękny ma kolorek, widać, że jest mocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto super właśnie go piekę i pachnie cudownie!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądaj na prawde pysznie ;D Zaraz idę wyprobować przepis w formie babeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam ,ciasto jest rzeczywiscie meeeega miekkie aczkolwiek smak nie jest zbyt wyrazisty, domyslam sie ze przez wode. własciwie nie wiem dlaczego nie mogło ty byc mleko.nastepnym razem dam 1 szklanke wody i 1 mleka

    OdpowiedzUsuń