Składniki na 3 spody (10x 15 cm):
- 2 szklanki mąki
- 35 g masła
- łyżka śmietany (12 lub 18%)
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z wanilią
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałą składniki, chłodzić 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko, wyciąć prostokąty (może być jeden większy lub kilka małych), ponakuwać widelcem. Piec 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Możemy je posmarować np. gotową masą krówkową lub dżemem i przyozobić. Smacznego!
Maślane spody także zawierają masło, śmietanę a te są niedozwolone w naszej akcji Słodka Wielkanoc Alergika. Muszę je niestety odrzucić. Ale pomysł na maślane spody zapamiętam dla moich Nie Alergików:)
OdpowiedzUsuń