Pierogi na słodko

 



Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 150 g twarogu
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo: sos jagodowy
Mąkę wymieszać z wodą, solą i oliwą, zagnieść ciasto. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać nadzienie, zlepiać. Pierogi gotować do wypłynięcia, odcedzać, polewać sosem. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Nie uzywa żel- fix'sów czy pektyny, ale cukier chyba byc musi. Dzisiaj tak pochmurnie i buro - narobilas mi ochoty na takie "letnie" pierogi ;))

    OdpowiedzUsuń