Mazurek kajmakowy z białą czekoladą

 
                         
           
Składniki na 3 mini mazurki:
Maślane spody:
  • 2 szklanki mąki
  • 35 g masła
  • łyżka śmietany (12 lub 18%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z wanilią
Masa kajmakowa:
  • 300 g masy krówkowej (kajmaku)
  • 50 g białej czekolady
  • migdały do dekoracji
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałą składniki, chłodzić 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko, wyciąć prostokąty (może być jeden większy lub kilka małych), ponakuwać widelcem. Piec 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę roztopić, dodać kajmak, wysmarować spody. Udekorować migdałami lub w bardziej fantazyjny sposób. Smancznego :)
                                                        

1 komentarz:

  1. Niestety w skład mazurka wchodzą produkty niedozwolone w akcji Słodka Wielkanoc Alergika jak masło, śmietana, czekolada biała(też pewnie zawiera białko mleka:(. Nie mogę zaakceptować przepisu. Szkoda bo mazurek wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń