Pierogi z jagodami, obowiązkowo podane z kleksami gęstej śmietany i cukrem. Do jagodowego farszu możecie też dodać inne leśne owoce, takie jak maliny czy borówki. Doprawcie je według własnego uznania, na przykład cynamonem albo cukrem z wanilią. Jeżeli lubicie jeść pierogi z jagodami też poza jagodowym sezonem, możecie zamrozić je, układając na tackach i ugotować w każdej chwili.
Składniki na około 30 pierogów z jagodami:
- 2 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz jagodowy:
- 400 g jagód
- 4 łyżki cukru
Gotować we wrzątku, na około 2 minuty po wypłynięciu pierogów nad powierzchnię wody, odcedzić. Smacznego!
Ale smakowitości <3
OdpowiedzUsuńAkurat sezon na jagody się rozpoczął :) Sama to zrobię - bo wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńidealnie wyszły! ojejku, ale mam na nie ochotę :) koniecznie muszę zabrać się za zrobienie własnych pierożków. ja bardzo lubię podać takie z kleksem jogurtu naturalnego/greckiego.
OdpowiedzUsuńCudowne ! Ależ ochoty nabrałam ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam, jadłam w zeszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, aż zjadłabym jednego teraz!
pycha:)
OdpowiedzUsuńmarzą mi się ;)
OdpowiedzUsuńLubię, i to nawet bardzo! Powinnam zamrozić ich chyba cały karton :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie! Zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńprzesmacznie wyglądają:)! Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z jagodami:)ze śmietanką i cukrem:)
OdpowiedzUsuń