Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami, obowiązkowo podane z kleksami gęstej śmietany i cukrem. Do jagodowego farszu możecie też dodać inne leśne owoce, takie jak maliny czy borówki. Doprawcie je według własnego uznania, na przykład cynamonem albo cukrem z wanilią. Jeżeli lubicie jeść pierogi z jagodami też poza jagodowym sezonem, możecie zamrozić je, układając na tackach i ugotować w każdej chwili.


Składniki na około 30 pierogów z jagodami:
  • 2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła.


Składniki na farsz jagodowy:
  • 400 g jagód
  • 4 łyżki cukru
Jagody opłukać i osuszyć. Na każdym kole z ciasta układać po łyżeczce jagód, posypywać szczyptą cukru i zlepiać pierogi.

Gotować we wrzątku, na około 2 minuty po wypłynięciu pierogów nad powierzchnię wody, odcedzić. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Akurat sezon na jagody się rozpoczął :) Sama to zrobię - bo wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealnie wyszły! ojejku, ale mam na nie ochotę :) koniecznie muszę zabrać się za zrobienie własnych pierożków. ja bardzo lubię podać takie z kleksem jogurtu naturalnego/greckiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, jadłam w zeszłym tygodniu :)
    Wyglądają bardzo apetycznie, aż zjadłabym jednego teraz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, i to nawet bardzo! Powinnam zamrozić ich chyba cały karton :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przecudownie! Zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przesmacznie wyglądają:)! Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierogi z jagodami:)ze śmietanką i cukrem:)

    OdpowiedzUsuń