Mini serniczki czekoladowe w truskawkach to wydrążone owoce, wypełnione musem czekoladowym z twarogiem. W ten sam sposób możecie też napełnić na przykład mieszankę malin i jeżyn. Oprócz tego, że są samodzielnym deserem, możecie też nimi ozdobić większy wypiek- wtedy warto dodać do kremu łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Składniki na serniczki w truskawkach:
- 500 g truskawek
- 250 g mielonego twarogu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać twaróg, cukier puder i czekoladę, zmiksować na puszystą masę. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniać truskawki, schłodzić. Udekorować listkami mięty. Smacznego!
Mmm, ale pyszotka ;) Podkradnę kilka !
OdpowiedzUsuńswietnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMega urocze! Jejku, zauroczyć się można :D faktycznie mini te serniczki, ale naprawdę ciekawe i na pewno przesmaczne! Grunt to mieć pomysł, a Tobie widać - nie brak ;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, super deser i prześliczny !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Naprawdę mini te serniczki. Pewnie nikt nie spodziewa się natknąć na takie wnętrze :)
OdpowiedzUsuń