Mini serniczki czekoladowe w truskawkach

Mini serniczki czekoladowe w truskawkach to wydrążone owoce, wypełnione musem czekoladowym z twarogiem. W ten sam sposób możecie też napełnić na przykład mieszankę malin i jeżyn. Oprócz tego, że są samodzielnym deserem, możecie też nimi ozdobić większy wypiek- wtedy warto dodać do kremu łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.

 

Składniki na serniczki w truskawkach:
  • 500 g truskawek
  • 250 g mielonego twarogu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Truskawki opłukać i odszczypułkować. Odcinać obie końcówki i wydrążyć owoce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać twaróg, cukier puder i czekoladę, zmiksować na puszystą masę. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniać truskawki, schłodzić. Udekorować listkami mięty. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mmm, ale pyszotka ;) Podkradnę kilka !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega urocze! Jejku, zauroczyć się można :D faktycznie mini te serniczki, ale naprawdę ciekawe i na pewno przesmaczne! Grunt to mieć pomysł, a Tobie widać - nie brak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, super deser i prześliczny !
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę mini te serniczki. Pewnie nikt nie spodziewa się natknąć na takie wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń