Ciasteczka czekoladowe bez jajek możecie przełożyć masłem orzechowym, kwaśną marmoladą, nutellą, albo tak jak ja, kremem. Z tego ciasta możecie też zrobić 'popękane' ciasteczka czekoladowe, dodając trochę więcej sody, formując kulki, a każdą z nich obtaczając dokładnie w cukrze pudrze :) Jeżeli nie lubicie ciastek o czekoladowym smaku, kakao zastąpcie miąższem z laski wanilii, skórką otartą z cytrusów lub ulubionym aromatem.
ciasteczka czekoladowe:
krem czekoladowy:
ciasteczka czekoladowe:
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 6 łyżek kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
krem czekoladowy:
- 1/3 szklanki kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Pyszności!
OdpowiedzUsuńTyle tych opcji, że sama nie wiem, którą bym wybrała ;p
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasteczka, apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne ;D
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają, u mnie te ciasta w książce z przepisami nazywają się całuski:)
OdpowiedzUsuń