Pyszne ciasteczka z czekoladą

        Dzisiaj prosty przepis na szybkie, pyszne ciasteczka krucho- maślane! Praktycznie nie wymagają  zagniatania ani wałokwania. Moje mają kształt kwiatków, chociaż z gotowej masy możecie też po prostu formować kule i rozpłaszczać widelcem. Dodatek czekolady możecie pominąć lub zastąpić kandyzowaną skórką lub drobno zmieloną herbatą :)



ciasteczka:
  • 100 g miękkiego masła
  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 50  gorzkiej czekolady
Masło miksować z cukrem pudrem aż zbieleje. Stopniowo dodawać mąkę (po łyżce) i miksować. Czekoladę posiekać lub zemleć, dodać do ciasta i ponownie połączyć. Chłodzić około 20 minut.
Od ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha laskowego, formować kulki, łączyć każde 5- 6 układając na blasze na kształt płatków kwiatka. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

nadzienie:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka cukru z wanilią
W miseczce nad kąpielą wodną umieścić połamaną na kostki czekoladę, miód i cukier z wanilią. Gdy czekolada się rozpuści energicznie wymieszać. Puste miejsca w ciasteczkach zapełniać czekoladową masą, pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!


10 komentarzy:

  1. pyszne są, to na pewno! a do tego jakie piękne, urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie urocze ciasteczka, śliczne kwiatuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgodzę się z poprzedniczkami - ciasteczka są przeurocze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie maleńkie kwiatuszki :) Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. małe słodkości, wyglądają bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czarujące zdjęcia. A ciasteczka wyglądają po prostu uroczo - aż szkoda jeść takie cudeńka...

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze! Po prostu cudeńka :) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. izomorfia3

    Pyszne w samku!

    OdpowiedzUsuń