Na wzór
tych, nadziane twardą, wieloowocową marmoladą z dodatkiem berlińskiej, różanej galaretki. Ciasto na rogaliki przypomina półfrancuskie, jednak bez jajek. Z uwagi na brak cukru- pełna dowolność jeśli chodzi o nadzienie, słodkie czy słone, a warto się chwilę pobawić, satysfakcjonuje efekty gwarantowane ;)
- 10 g świeżych drożdży
- 4 szklanki mąki
- 70 g zimnego masła
- 3 łyżki ciepłej wody
- pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
- ziarenka z 1/4 laski wanilii
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć w wodzie, wymieszać z jogurtem. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozczyn drożdżowy, wanilię i sól, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chodzić 30- 45 minut. Podzielić na 4 części, formować kulik rozwałkowywać, kroić na 8 części, na szerszą końcówkę nakładać nadzienie i każdą zwijać jak rogalik. Kolejno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Cóż za pyszności ;)
OdpowiedzUsuńO, rogaliki bez cukru :) Bardzo podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńdomowe rogaliki są pyszne..bardzo
OdpowiedzUsuńoo ja z mamą robię podobne:))
OdpowiedzUsuńMam w rodzinie wielkie święto 15 sierpnia , więc na pierwszym miejscu zrobie rogaliki!