Pyszne, krucho-drożdżowe rogaliki bez cukru

     Na wzór tych, nadziane twardą, wieloowocową marmoladą z dodatkiem berlińskiej, różanej galaretki. Ciasto na rogaliki przypomina półfrancuskie, jednak bez jajek. Z uwagi na brak cukru- pełna dowolność jeśli chodzi o nadzienie, słodkie czy słone, a warto się chwilę pobawić, satysfakcjonuje efekty gwarantowane ;)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • 70 g zimnego masła
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii
  • szczypta soli
  • dżem lub świeże owoce

Drożdże rozetrzeć  w wodzie, wymieszać z jogurtem. Mąkę posiekać z masłem, dodać rozczyn drożdżowy, wanilię i sól, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chodzić 30- 45 minut. Podzielić na 4 części, formować kulik rozwałkowywać, kroić na 8 części, na szerszą końcówkę nakładać nadzienie i każdą zwijać jak rogalik. Kolejno układać na wyłożonej papierem do pieczenia  blasze. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!

4 komentarze:

  1. O, rogaliki bez cukru :) Bardzo podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe rogaliki są pyszne..bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. oo ja z mamą robię podobne:))
    Mam w rodzinie wielkie święto 15 sierpnia , więc na pierwszym miejscu zrobie rogaliki!

    OdpowiedzUsuń