Malinowa wuzetka- bez jajek

   Bardzo kakaowy spód (możecie go nasączyć alkoholem) i warstwa lekkiej, waniliowej pianki, a do tego trochę owoców i czekoladowych wiórków. Maliny spokojnie możecie zastąpić innymi, dowolnymi owocami, jak truskawki, wiśnie czy borówki. Nazwa właściwie trochę oszukana, bo jest tylko jedna warstwa ciasta, jednak jeśli macie ochotę zróbcie z niej dwie.


  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka

  • dżem malinowy (lub inny)
  • 500 ml kremówki
  • 1/2 szkanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • opakowanie śmietan-fix' u (9 g)
  • wiórki z gorzkiej czekolady
  Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki, połączyć. Ciastem napełnić natłuszczoną foremkę (20x20). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20- 25 minut.
   Kremówkę ubić z cukrem, cukrem waniliowym i śmietan-fix' em. Wystudzone ciasto posmarować dżemem, bitą śmietaną i chłodzić 2- 4 godziny. Podawać obsypane wiórkami czekoladowymi i malinami.   Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Jak zwykle piękne zdjęcia i smaczny przepis... U mnie też dzisiaj maliny rządzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malinowa? A to nowość. Na pewno smakuje przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ona pięknie wygląda! Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malinami nie pogardzę ale....wybrałabym wersję wiśniową z ...wiśnióweczką
    mniamm! <3333

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wuzetke! a ta Twoja baaardzo mi sie podoba :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubi takie lekkie ciasta. pomysł z alkoholem świetny, ale w wakacje jakoś mi nie odpowiada..

    OdpowiedzUsuń
  9. wuzetka z malinami , musi być pyszna ! poproszę kawałeczek ;p
    prettystrawberries.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo oryginalnie wygląda dwuwarstwowa wuzetka ;)
    piękny kontrast i te maliny <3

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj robiłam, bardzo wszystkim smakowało, chwalili, że ciasto nie wyszło suche jak wióry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Jeśli zechciałabyś się pochwalić zdjęciem, to zapraszam na fanpejdż! ;)
      https://www.facebook.com/pages/Waniliowa-kuchnia/263582780388908

      Usuń