Delikatne, jogurtowe pancakes

   Delikatne placki niczym racuchy, ekspresowe- do przygotowania na poczekaniu. Miękkie, o gładniej strukturze i puszystym miąszu. Zapiekajcie w nich jabłka, maliny i jagody, albo samrujcie dżemem i polewajcie miodem! A oryginalne, drożdżowe racuchy  tutaj.


  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu
  • płaska łyżeczka sody
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jajko roztrzepac, dodać mleko i sól, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, razem z mąką  dodać do jajka, połączyć tak, by powstała gładka masa. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kolejno niewielkie placuszki, nakładając ciasto łyżką. Gotowe pancakes'y odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. cudowna wieżyczka *.* aż do nieba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle pysznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jogurtowych nie robiłam jeszcze, piękne tło do zdjęć

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie puszyste placuszki! niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają. :) Utwierdzam się jednocześnie w przekonaniu, że przepisów na pancakes jest nieskończenie wiele. Próbowałam już wielu wersji jogurtowych, a tu kolejna...

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka piękna góra pysznych placuszków , świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne.... i do tego takie apetyczne, az szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  8. jogurtowe są o wiele delikatniejsze niż normalne, uwielbiam je!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja. Przeurocze są te placuszki ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. O, może zrobię je jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie śliczne placuszki! Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. już samym wstępem mnie zachęciłaś ;) ta delikatność... bardzo lubię placki, naleśniki i takie tam... cięzko mi zachować umiar

    OdpowiedzUsuń