Delikatne placki niczym racuchy, ekspresowe- do przygotowania na poczekaniu. Miękkie, o gładniej strukturze i puszystym miąszu. Zapiekajcie w nich jabłka, maliny i jagody, albo samrujcie dżemem i polewajcie miodem! A oryginalne, drożdżowe racuchy tutaj.
Jajko roztrzepac, dodać mleko i sól, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, razem z mąką dodać do jajka, połączyć tak, by powstała gładka masa. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kolejno niewielkie placuszki, nakładając ciasto łyżką. Gotowe pancakes'y odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu
- płaska łyżeczka sody
- jajko
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jajko roztrzepac, dodać mleko i sól, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, razem z mąką dodać do jajka, połączyć tak, by powstała gładka masa. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kolejno niewielkie placuszki, nakładając ciasto łyżką. Gotowe pancakes'y odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Jakie śliczne...
OdpowiedzUsuńcudowna wieżyczka *.* aż do nieba!
OdpowiedzUsuńmm racuszki<3
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńjogurtowych nie robiłam jeszcze, piękne tło do zdjęć
OdpowiedzUsuńjakie puszyste placuszki! niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. :) Utwierdzam się jednocześnie w przekonaniu, że przepisów na pancakes jest nieskończenie wiele. Próbowałam już wielu wersji jogurtowych, a tu kolejna...
OdpowiedzUsuńjaka piękna góra pysznych placuszków , świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńśliczne.... i do tego takie apetyczne, az szkoda jeść.
OdpowiedzUsuńjogurtowe są o wiele delikatniejsze niż normalne, uwielbiam je!:)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Przeurocze są te placuszki ;))
OdpowiedzUsuńO, może zrobię je jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne placuszki! Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjuż samym wstępem mnie zachęciłaś ;) ta delikatność... bardzo lubię placki, naleśniki i takie tam... cięzko mi zachować umiar
OdpowiedzUsuń