niedziela, 29 kwietnia 2012

Racuchy bez jajek- jak babcine!

Racuchy bez jajek najlepiej smakują posyprane cukrem pudrem. W trakcie smażenia, na ich surową stronę możecie nałożyć pokrojone w kostkę jabłko (lub inne ulubione owoce) a gdy wtopi się w ciasto, odwrócić :)



Składniki na 24 racuchy bez jajek:
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  •  25 g świeżych drożdży
  •  3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Mleko wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, wlać olej, a następnie dodając stopniowo mleko z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką, aż będzie gładkie (około 5 minut). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę.

Potem łyżką maczaną w oleju formować placki i kłaść na omączonej stolnicy. Po 20 minutach smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. drożdżowe są najlepsze i najprawdziwsze.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, racuchy z jablkami bezspornie kojarza sie z wakacyjami u babci :) Ja uwielbiam wszystkie ich odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne racuchy:) Piękne zdjęcia! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię ciasto już rośnie, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto właśnie odpoczywa..jestem ciekawa efektów;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszły super! ; )

    OdpowiedzUsuń