Kompot z rabarbaru

   Kompot z rabarbaru, najprostszy z goździkami i cynamonem. Jeżeli chcecie wykorzystać mus powstający z rabarbaru podczas gotowania obierzcie go przed gotowaniem, a potem w wysokich szklankach ułóżcie na przemian- pokruszone ciastka, śmietanę ubitą na sztywno i rabarbarowy mus!

 
Kompot z rabarbaru
(przepis na około 8 szklanek)

Składniki:
  • 2 l wody
  • 400- 500 g rabarbaru
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • cukier do smaku
Wodę zagotować z goździkami i cynamonem, dodać pokrojony (nie koniecznie obrany) w około 3 cm kawałki rabarbar. Gotować 20- 30 minut, przecedzić przez gęste sito.  Przestudzić i osłodzić kompot. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Racuchy wręcz idealne, a zdjęcia... przepiękne! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ulubiony kompot, a racuszki piękne :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń