Składniki:
- 100 g masła
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na około 20 minut. Przez ten czas obrać i zetrzeć na tarce jabłka, skropić sokiem z cytryny. Ciastem wylepić keksówkę (pozostawić 1/4 na kruszonkę), nałożyć jabłka, posypać cynamonem, przykryć kruszonką. Piec 30- 45 minut w 180 stopniach. Jeszcze gorącą przełożyć do kokilek i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Uwielbiam szarlotkę, pod każdą postacia, może byc nawet w kokilkach :) Pozdrawiam, Agnieszka.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi kokilkami. Jak dla mnie i pomysł i szarlotka sama w sobie to rewelacja i tyle :-)
OdpowiedzUsuńsuper alternatywa dla zwykłej szarlotki :)
OdpowiedzUsuń