Kruche ciasto marchwekowe

  Wbrew pozorom jest naprawdę smaczne :) Możemy z niego przygotować najróżniejsze ciasteczka z dżemem, marchewkowe blaty z marmoladą, szarlotka z marchwiową kruszonką, cake pops...pomysłów jest mnóstwo! Marchew jest w rzeczywistości niewyczówalna, ale dodaje chrupkości i piękniego koloru. Oto podstawowy, czteroskładnikowy przepis, mam nadzieję, że się skusicie ;)




Składniki:
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i marchew, zagnieść ciasto. Chłodzić około 30 minut. Rozwałkować na omączonym blacie (lub bezpośrednio na blasze), wykrawać ciastka, przekładać dżemem.. Piec 15- 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!

2 komentarze: