Marchewkowe sakiewki z marmoladą

   Jeszcze bardziej kruche niż zwykłe, naprewdę pyszne:) Świetnie dopełnia je marmolada wieloowocowa! Mam nadzieję, że marchw w ciastkach Was nie zniechęci do spróbowania.




Składniki na blachę ciasteczek:
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
  • twarda marmolada lub gęsty dżem
  • cukier puder do posypania
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i marchew, zagnieść ciasto. Chłodzić około 30 minut. Rozwałkować na omączonym blacie, nożem wycinać kwadraty o boku około 2 cm, na każdy z nich nakładać niepełną łyżeczka marmolady i zlepiać wszystkie rogi. Piec 15- 25 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. sakiewki pełne dobrego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne i jak z marchewką to muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam rogale marchewkowe z marmoladą i były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam jeszcze o takim marchewkowym cieście, a to musi być super sprawa :) Chętnie je kiedyś zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchewka wcale nie zniechęca, przeciwnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja uwielbiam marchewkę na słodko!

    OdpowiedzUsuń