Budyniowa krajanka z marchwią

    Budyniowa masa z dżemem malinowym, między marchewkowym spodem a kruszonką. Najlepsza jeszcze na ciepło!
Składniki:
  • 3/4 porcji kruchego ciasta marchewkowego
  • 1/2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3- 4 łyżki dżemu malinowego (lub innego)
  • łyżeczka cukru z wanilią
1/2 szklanki mleka zagotowujemy, wsypujemy budyń rozmieszany w 1/4, mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy zgęstnieje. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód keksówki, a resztę wkładamy do zamrażarki. Przestygnięty budyń miksujemy z dżemem i cukrem, wykładamy na spód. Zamrożone ciasto skubiemy lub trzemy na tarce. Kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy 20- 25 minut w 200 stopniach. Smacznego :)


 

6 komentarzy:

  1. Szalenie mi sie podoba! Nigdy nie robilam kruchego z marchwia, musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał. Rewelacja. Bardzo mi się takie ciasto podoba - mogę kawałeczek...? Albo lepiej sobie upiekę, będę miała więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z dodatkiem marchwi do kruchego spodu :). Ciasto marchewkowe wprost ubóstwiam więc myślę, że i ten przepis mi przypadnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny patent z tym kruchym marchewkowym! Myślę, że będzie regularnie gościł w mojej kuchni. Super, że wzięłaś udział w "Zdrowych Słodyczach"! Prosiłabym Cię tylko jeszcze o wklejenie banerka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruche marchewkowe? No no... Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń