Torcik drożdżówkowy z truskawkami





Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10- 12 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 4- 6 łyżek oleju
  • truskawki lub ulubione owoce



Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1,5- 2 h przykryte ściereczką. Przez czas wyrastania ciasta umyć, odszczypułkować i pokroić w plastry truskawki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (15- 25 cm), ułożyć na nim truskawki. Odłożyć do wyrośnięcia na 25- 30 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Torcik wygląda przepięknie, podobnie jak bułeczki z poprzedniego wpisu więc chyba wypróbuje Twój przepis na drożdżowe, mimo, że swój ulubiony już mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialenko, jak zrobisz to koniecznie prześlij zdjęcie, będzie mi berdzo miło:
      waniliowakuchnia.onet.pl:)

      Usuń
  2. Piękny! Pamiętam jak mojemu Tacie-cukrzykowi piekłam tortcik drożdżówkowy z czarną porzeczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym chciała kawałek takiego torciku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny, piękny! i jaki tematyczny, akurat na euro!

    OdpowiedzUsuń
  6. Receptura już mi się podoba, a myśl o tym że może być jeszcze lepsza jest wręcz elektryzująca ;-)

    OdpowiedzUsuń