Ciasto czekoladowe z kremem- bez jajek

   Przyszła pora na kolejną odsłonę wilgotnego ciasta bez jajek. Raz już robione, a bloggerce kulinarnej niewypada podobno powielać przepisów, robić kilka razy to samo. Śmię się z tym nie zgodzić. Bo jak tu nie powtórzyć czegoś, co nam smakuje, i to bardzo?! Nie dość, że wilgotne, to jeszcze z równie czekoladowym kremem. Wprost rozpływa się w ustach, tym razem w połączeniu z piwonią;)


Składniki:
Ciasto:
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 1,5 filiżanki cukru
  • 1/2 filiżanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
Krem:
  • 7 łyżek serka mascarpone
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • mocna herbata lub alkohol do nasączenia
  • płatki piwonii lub róży do dekoracji


W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasto. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30- 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Nasączyć.
Mascarpone ubić z kremówką i cukrem, dodać ostudzoną, rozuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, zmiksować pomownie. Krem posmarować na ciasto, chłodzić 2- 24 godziny. Dekorować tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz