Drożdżówki z truskawkami

   

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10- 12 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnego mleka (może być roślinne)
  • 4- 6 łyżek oleju
  • truskawki lub ulubione owoce

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1, 5- 2 h przykryte ściereczką. Przez czas wyrastania ciasta umyć, odszczypułkować i pokroić w słupki truskawki.  W miarę możliwości rozwałkować ciasto i pokroić na paski (20- 30- zależnie od grubości) o szerokości  2- 3 cm . Na każdym układać owoce, zwijać i ustawiać na blasze- w odstępach. Odłożyć do wyrośnięcia na 15- 25 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Podawać jeszcze ciepłe.

8 komentarzy:

  1. wow, jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe,.... zaintrygował mnie Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak tylko pokażą się moje truskawki na ogrodzie robię takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdżowe bułeczki truskawkowe, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladaja smakowicie! miód malina! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje również są piękne :)
    Swoje robię najtańszą lustrzanką na rynku. Tylko tak jakoś mi wychodzi, dużo się uczę i polecam książkę "Ujęcia ze smakiem"
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno nie jesteś młodsza :) Ja mam dopiero 18 lat. Ale naprawdę bardzo dziękuję i się cieszę, że chcesz wchodzić i Ci się podoba.

    OdpowiedzUsuń