Składniki:
-
400 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
10- 12 g drożdży
2 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki zimnego mleka (może być roślinne)
4- 6 łyżek oleju
truskawki lub ulubione owoce
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1, 5- 2 h przykryte ściereczką. Przez czas wyrastania ciasta umyć, odszczypułkować i pokroić w słupki truskawki. W miarę możliwości rozwałkować ciasto i pokroić na paski (20- 30- zależnie od grubości) o szerokości 2- 3 cm . Na każdym układać owoce, zwijać i ustawiać na blasze- w odstępach. Odłożyć do wyrośnięcia na 15- 25 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Podawać jeszcze ciepłe.
wow, jestem pod wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńCiekawe,.... zaintrygował mnie Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńjak tylko pokażą się moje truskawki na ogrodzie robię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe bułeczki truskawkowe, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńwygladaja smakowicie! miód malina! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTwoje również są piękne :)
OdpowiedzUsuńSwoje robię najtańszą lustrzanką na rynku. Tylko tak jakoś mi wychodzi, dużo się uczę i polecam książkę "Ujęcia ze smakiem"
Pozdrawiam
Na pewno nie jesteś młodsza :) Ja mam dopiero 18 lat. Ale naprawdę bardzo dziękuję i się cieszę, że chcesz wchodzić i Ci się podoba.
OdpowiedzUsuń