Pyszna, babcina, tradycyjna szarlotka

   
   Lekko kwaskowata, hojnie oprószona cukrem pudrem królowa stołu. Przepis z mojej ulubionej 'Kuchni polskiej'. Kto spróbuje choćby kęsa, nie odmówi następnego kawałka, zniknęła w 20 minut, jeszcze ciepła! Spróbujcie, obiecuję, że nie pożałujecie, bo jest pyszna ;)


  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • cukier waniliowy

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3/4 szklanki cukru 
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przyprawami, sokiem i cukrem. 2/3 ciasta wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm, wykorzystałam nieco mniejszą), uformować rant, ponakuwać. Do środka nałożyć jabłka, rozwałkować pozostałą część ciasta, zlepić brzegi i przykryć nadzienie, ponakuwać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 45- 50 minut. Smacznego!


c

14 komentarzy:

  1. Takie tradycyjne wypieki mają w sobie jakąś magię... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj same szarlotki mnie kuszą z każdej strony... cudne! Pyszne! Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Baardzo mocno jabłkowa, uwielbiam jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeja, wygląda genialnie! Czy mogę ukraść kawałek na śniadanko :)?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam jakąś "Kuchnię Polską" w domu, wydana w latach 80-tych może (a i tak to już wydanie któreś z kolei). Na rocznicę z chłopakiem zażyczyłam sobie taką samą, znaleźliśmy wydanie XXX-któreś z kolei. Może masz tę samą książkę? ;) taka gruuuba cegła A4. Uwielbiam tamte przepisy, chociaż przyznam szczerze, że chyba wolę starą i wysłużona wersję.

    Szarlotka nieziemska

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wyglada! Wierze, ze szybko znika - u nas pewnie tez nie mialaby szans dlugo przetrwac ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ciepłą szarlotkę, najlepiej z bardzo dużą ilością cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka nieziemska warstwa jabłek! mmmm... zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudna szarlotkowa tradycja

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny ten talerzyk (półmisek?)! świetnie się na nim prezentuje Twoja szarlotka, taka retro stylizazja;D ta 3 fotka rządzi!

    pozdrawiam,
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  11. ale nadzialna jabłkami! boska

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuchnia Polska to klasa w klasie. :-) Uwielbiam ją. Moja mama ma takie wydanie z lat 70. Jest magiczne. :-) Muszę zainwestować we własną i przestać wykradać ją mamie... Szarlotka wspaniała. :-)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuchnia Polska to klasa w klasie. :-) Moja mama ma wydanie z lat 70, jest magiczne! :-) Muszę upolować własny egzemplarz i przestać wykradać maminy... Wspaniała szarlotka! Cudna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czemu na blogach nie ma przycisku "lubię to"?

    OdpowiedzUsuń